Het uitzonderlijke beleggingsbeleid van Kring RBS

Binnen Centraal Beheer APF voert Kring RBS een uitzonderlijk beleggingsbeleid, gericht op een zeer hoge zekerheid voor de deelnemers. Deze eigen kring kan zich deze luxe veroorloven dankzij een hoge dekkingsgraad en het feit dat de kring gesloten is. Het bestuur van Centraal Beheer APF heeft de afwijkende beleggingsambities van deze kring altijd ondersteund.

 

We praten erover met Idzard van Eeghen, lid van het Belanghebbendenorgaan van Kring RBS; Jeroen van der Put, bestuurslid van Centraal Beheer APF en verantwoordelijk voor het vermogensbeheer; en Twan van Erp, hoofd Strategisch Portefeuilleadvies bij Achmea Investment Management.

Dekkingsgraad en rentebeleid

Waar dankt Kring RBS de hoge dekkingsgraad aan? Idzard van Eeghen: “Aan twee zaken. Ten eerste aan de bijdrage van RBS Nederland dat indertijd als werkgever de zaken netjes heeft afgehandeld. En ten tweede aan de manier waarop wij daarna als kring zijn omgegaan met het rentebeleid en de renteafhandeling.”

Wat hield jullie wens over het rentebeleid in? “Tot voor kort voerden we als kring een dynamisch rentebeleid, dat succesvol is verlopen. We zijn er tot nu toe altijd in geslaagd de indexatie en de inflatie te volgen. Maar hoe hou je die reële dekkingsgraad op termijn vast, zodat je de deelnemers een zo waardevast mogelijk pensioen kunt bieden?”

Meedenken en streven

Denkt het bestuur van Centraal Beheer APF met jullie mee over die vraag? “Vanaf het begin. Toen we ons in 2016 bij een APF wilden aansluiten, toonde Centraal Beheer APF zich onder de aanbieders het meest bereidwillig om mee te denken over een aanpassing van het rentebeleid. Sindsdien is er altijd sprake gebleven van een mooie uitwisseling van ideeën en kennis, zowel met het bestuur van toen als met het bestuur van nu.”

Jeroen van der Put vult aan: “Wat Kring RBS wilde, was voor ons een uitdaging, maar we zagen er zeker ook de logica van in. De wens sloot bovendien aan op ons uitgangspunt dat de deelnemer centraal staat. Door toepassing van slim maatwerk, dus met behoud van efficiency, hebben we een oplossing gevonden. Je maakt dan merendeels gebruik van de bestaande modules, die we goed kennen, maar met een extra schilletjes eromheen. Dus dezelfde processen, maar met specifieke elementen van met name inflatiegelinkte bonds. Die zitten ook wel in de modules, maar zijn nu los toegevoegd.”

Wat is het doel van dit beleid? Idzard van Eeghen: “Niets anders dan waar elk pensioenfonds naar streeft. Dus een reële dekkingsgraad, waarbij we onze deelnemers een extra grote zekerheid voor de toekomst willen geven. Wij geven geen garanties, maar zijn nu wel een heel stuk in de richting van dat doel opgeschoten. Hiervoor hebben we met het bestuur om tafel gezeten en beleid ontwikkeld om ons zo goed mogelijk in te dekken tegen inflatie. Vervolgens hebben we samen met Achmea Investment Management een zogenaamd ‘discretionair rente- en inflatieafdekkingsmandaat’ ontwikkeld, dat dit streven naar een waardevast pensioen voor de deelnemers ondersteunt. Dit mandaat komt in de plaats van de inflatiemodule die we nu aan het afbouwen zijn. Dit is wel iets bijzonders. Ik denk dat er in Nederland misschien twee fondsen zijn, waaronder onze kring, die zoiets te bieden hebben.”

Andere kringen

Zou dit systeem ook voor andere kringen beschikbaar kunnen zijn? Twan van Erp: “Onder bepaalde voorwaarden wel. De kring moet dan niet alleen een hoge dekkingsgraad hebben, maar ook gesloten zijn, dus zonder nieuwe premies. Hoe dan ook blijft de implementatie van zo’n beleggingsstrategie maatwerk. In het geval van Kring RBS kunnen we uitgaan van een nominale dekking van 145% en een reële dekkingsgraad van 90%. Boven de 90% kunnen we voor Kring RBS, naast de bestaande beleggingsmodules, een specifieke dynamische afdekkingsstrategie voeren. Die bestaat uit inflatiegevoelige instrumenten, zoals inflatiegerelateerde obligaties die meebewegen met de inflatie. Bij een stijgende reële dekkingsgraad worden de beleggingen meer en meer in lijn gebracht met de geïndexeerde pensioenuitkeringen. Dit alles op basis van het ALM-raamwerk. Het bestuur van Centraal Beheer APF is hierover proactief het gesprek aangegaan met de kring, wat zeer werd gewaardeerd. Uiteindelijk hebben het bestuur en de kring hetzelfde doel voor ogen: inflatie op langere termijn waarborgen, zo goed mogelijk zekerstellen van geïndexeerde uitkeringen, waarborgen van de gewenste pensioenuitkeringen. Kortom: zo hoog mogelijke zekerheid voor de deelnemer.”

Jeroen van de Put vult aan: “Het is mooi dat we deze ervaring bij Kring RBS hebben opgedaan. Dus als andere kringen in vergelijkbaar vaarwater terechtkomen, zouden ook zij ervan kunnen profiteren.”

Hoe verder?

Jeroen van der Put: “Voor de toekomst hebben we bepaalde ijkmomenten ingebouwd, triggers, om zo nodig bij te sturen. Komt de reële dekkingsgraad van Kring RBS op 85%, dan gaan we terug naar nominale bescherming. Blijft de reële dekkingsgraad stijgen, dan kunnen we steeds meer risico dicht zetten. Als deze reële dekkingsgraad 115% bedraagt, dan is het risico vrijwel afgedekt. Daarnaast speelt nu de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Als gesloten kring mag Kring RBS volgens het huidige wetsontwerp niet invaren in het nieuwe pensioencontract. Dat is geen probleem, want het beleggingsbeleid dat we voor deze kring nu voeren, kunnen we in principe tot in lengten van dagen voortzetten. Indien invaren wel mogelijk zou blijken, is dat echt een ander vaarwater.”

 

NAAR BOVEN