NatWest en de deelnemers van Kring RBS willen per 1 juli 2026 over naar de nieuwe regels voor pensioen

Het belanghebbendenorgaan (BO) van Kring RBS heeft voor de voormalige werkgevers, NatWest Markets Plc en NatWest Markets N.V., een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van het invaren van de opgebouwde pensioenaanspraken en -rechten in een nieuwe pensioenregeling, namelijk een Flexibele Premieregeling met een risicodelingsreserve vanaf pensionering (FPR+) in de multi-cliënt kring FPR+ bij Centraal Beheer APF. Omdat invaren voordelen bleek te hebben, is in februari door de voormalige werkgevers bij Centraal Beheer APF een transitieplan ingediend.

In 2023 is de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Om over te kunnen gaan naar een nieuwe pensioenregeling is een transitieplan nodig. In dit plan is vastgelegd welke keuzes er voor de nieuwe pensioenregeling zijn gemaakt. Waarom die keuzes zijn gemaakt en hoe de overgang naar de nieuwe pensioenregeling voor het opgebouwde pensioen op een evenwichtige manier gebeurt.

Het BO RBS nam het initiatief om de mogelijkheden te onderzoeken
Kring RBS heeft geen Nederlandse werkgever meer, die afspraken kan maken over een nieuwe pensioenregeling. Daarom gebeurde het onderzoek op initiatief van het BO. Het onderzoek is uitgevoerd met ondersteuning van een pensioenadviseur.

Het nieuwe pensioenstelsel maakt een beter pensioen mogelijk 
De uitkomst van het onderzoek is positief. Het BO RBS stelde vast dat deelnemers naar verwachting voordeel hebben bij een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, waarbij er voor jongere deelnemers rondom deze verwachting een groter opwaarts en neerwaarts potentieel is. De voormalige werkgevers en het belanghebbendenorgaan van Kring RBS beoordelen de nieuwe regeling als evenwichtig. Het BO RBS legde contact met de voormalige werkgevers in Engeland, NatWest Markets Plc en NatWest Markets N.V. De voormalige werkgevers bleken bereid een invaarverzoek bij Centraal Beheer APF te doen.

Deelnemers stemden in met de wijziging van de pensioenregeling 
De voormalige werkgevers vroegen de deelnemers of zij met de wijziging van de pensioenregeling wilden instemmen. Ruim 99% van de deelnemers stemde in. Met dat resultaat werd besloten de wijziging van de pensioenregeling door te zetten en dienden de voormalige werkgevers het transitieplan bij Centraal Beheer APF in.

Het transitieplan wordt getoetst
Centraal Beheer APF toetst of het transitieplan dat voor Kring RBS is ingediend, uitvoerbaar is. Ook gaan we na of de effecten van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling inclusief het invaren evenwichtig zijn voor de (gewezen) deelnemers.

NB: Centraal Beheer APF stelt de kenmerken van de FPR+ nog definitief vast. Dit houdt in dat er mogelijk wijzigingen worden aangebracht in bijvoorbeeld de life cycle(s) en risicodelingsreserve en nieuwe berekeningen worden gemaakt om het effect van de wijziging(en) vast te stellen.

Meer weten
Bekijk de volledige versie van het transitieplan. Voor meer informatie over uw nieuwe pensioenregeling neemt u contact op met ons klantteam.