Waarom is impactbeleggen toegevoegd? En onder welke voorwaarden? We vragen het aan Angeli van Buren, die als manager vermogensbeheer Pensioenbureau bij Centraal Beheer APF de beleidsupdate heeft voorbereid, samen met een team van experts.
Signalen vanuit de achterban
“Al sinds onze oprichting willen we op een maatschappelijk verantwoorde manier beleggen. Hierbij hebben we uiteraard aandacht voor de signalen vanuit onze achterban. Eén van die signalen was, zo bleek uit een uitvraag onder deelnemers, om impactbeleggen toe te voegen. “We hebben dat opgepakt samen met een team van duurzaamheidsdeskundigen van Achmea Investment Management.” Vertelt Angeli.
“Beleggingen die niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook een positieve en meetbare impact hebben op maatschappij, mens en milieu, dát is waar toekomstgericht investeren volgens ons om draait”, volgens Angeli van Buren.
Instemming van alle belanghebbendenorganen
“Tijdens de doorontwikkeling van ons beleid hebben we steeds contact gehouden met de achterban”, vervolgt Angeli. “We hebben de plannen uitgewerkt met de klankbordgroep van de belanghebbendenorganen (BO’s) van de kringen en ze vervolgens aan alle individuele BO’s gepresenteerd. Na het akkoord op de update vanuit het bestuur stemden afgelopen december ook alle BO’s ermee in. Zodat het bijgewerkte MVB-beleid inclusief impactbeleggen op 1 januari van dit jaar kon ingaan.”
Internationale standaard
“Voor de duidelijkheid: impactbeleggen sluit aan op onze bestaande investment beliefs. Het is niet iets totaal nieuws, maar een concretisering van onze wens om via beleggingen een positieve en meetbare bijdrage te leveren binnen onze focusthema’s Klimaat en Gezondheid. Uiteraard naast voldoende financieel rendement. Bovendien willen we het liefst dat deze beleggingen een positieve impact hebben die er anders niet zou zijn. Additionaliteit, zo wordt deze voorkeur vaak genoemd. Daarnaast hanteren we onze eigen randvoorwaarden, waaronder de eis dat de risico-rendemementverhouding van een belegging er niet slechter op mag worden. Anders gezegd, impactbeleggen gaat niet ten koste van het pensioen van de deelnemer.”
Opbouw impactportefeuille
“De komende jaren gaan we geleidelijk een impactportefeuille opbouwen. De eerste drie jaren zal deze bestaan uit greenbonds en vastgoed. Denk bij vastgoed bijvoorbeeld aan zorginstellingen, in lijn met ons focusthema Gezondheid. Daarvoor gaan we dan meetbare impactdoelstellingen formuleren. Dus in dit voorbeeld: hoeveel mensen krijgen door onze vastgoedbelegging zorg die ze anders niet zouden krijgen? De greenbonds kunnen we inzetten om onze klimaatdoelstellingen, waaronder CO2 reductie, waar te maken. De jaren daarna voegen we infrastructuur toe – bijvoorbeeld windmolenparken – en/of private equity, dus directe investeringen in duurzame bedrijven. De bedoeling is om in 2030 minimaal 5 procent aan impactbeleggingen te hebben, met als uiteindelijke doel 10 procent, afhankelijk van de mogelijkheden. Van de resultaten van onze impactbeleggingen doen we apart verslag in de halfjaarlijkse MVB-rapportage, dus voor de eerste keer in de loop van dit jaar.” Vertelt Angeli.
Meer weten over het MVB-Beleid?
Het aangepaste MVB-beleid kunt u hier als pdf inzien of downloaden.
Vragen of een afspraak maken?
Onze ambitie is duidelijk: zorgen voor een zo hoog mogelijk pensioen voor iedereen. De hoogte van het pensioen wordt grotendeels bepaald door het rendement op beleggingen. Hoe beter de beleggingsresultaten, hoe hoger het pensioen voor de deelnemers. Dit vereist een doordachte aanpak van vermogensbeheer. Wilt u meer te weten komen over ons impactbeleid? Kom in contact met Jeroen van der Put, bestuurder Centraal Beheer APF of Angeli van Buren, manager vermogensbeheer Pensioenbureau.