Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Beleggen is een belangrijk onderdeel van onze pensioenuitvoering. Wij vinden het belangrijk dat de ondernemingen waarin wij beleggen, goed omgaan met de samenleving en het milieu. Daarom hebben wij een eigen, transparant beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB-beleid) opgesteld.

Wij leggen u graag uit wat de hoofdlijnen zijn van ons beleid.

We volgen internationale standaarden

We zijn ervan overtuigd dat maatschappelijk verantwoord beleggen hand-in-hand kan gaan met onze rendementsdoelstellingen. Sterker nog, in de regel dragen duurzaamheidscriteria positief bij aan de continuïteit van beleggingsresultaten. We gebruiken 3 belangrijke internationaal geaccepteerde standaarden voor ons MVB-beleid:

► Het UN Global Compact van de Verenigde Naties heeft 10 principes geformuleerd op 4 thema’s: mensenrechten, arbeid, milieu en anticorruptie. Wij willen ervoor zorgen dat de bedrijven waarin we beleggen deze principes respecteren en daar transparant over zijn. Daarover gaan we met bedrijven in gesprek. Als bedrijven structureel de principes van het VN Global Compact schenden, kunnen ze worden uitgesloten. Daarnaast maken we actief gebruik van het stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen.

► De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen: deze richtlijnen onderscheiden – naast de 4 hierboven genoemde thema’s – consumentenbelangen, wetenschap en technologie, mededinging en belastingen.

► De UN Guiding Principles on Business & Human Rights zijn internationaal geaccepteerde richtlijnen over hoe ondernemingen met mensenrechten horen om te gaan.

► De UN Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 vaststelden. Het gaat om doelen rond de aanpak van grote wereldwijde kwesties: van armoedebestrijding en klimaatverandering tot duurzame consumptie en productie. Deze doelen worden op wereldniveau gedragen en er wordt veel politiek kapitaal in geïnvesteerd. Wij vinden de SDG’s belangrijk, omdat beleggingen hierdoor geraakt kunnen worden. Daarom koppelen wij de doelen van ons thematisch engagementprogramma, waar mogelijk en relevant, aan de SDG’s. Vooral klimaatverandering is voor ons een belangrijk thema. Wij focussen ons op klimaat (SDG 13) en schone energie (SDG 7). Onze vermogensbeheerpartner Achmea Investment Management gaat hierover de dialoog voor ons aan met de bedrijven waarin we beleggen. Bekijk hun filmpje over CO2-reductie.

Voor ons MVB-beleid gebruiken wij een aantal instrumenten

Voor de uitvoering van ons MVB-beleid gebruiken we de volgende instrumenten:
De raamwerken en genoemde thema’s zijn de uitgangspunten voor ons MVB-beleid.
Voor de uitvoering van het MVB-beleid hanteren we de volgende instrumenten:

  1. het uitsluiten van ondernemingen en landen;
  2. engagement: het aangaan van de dialoog met ondernemingen;
  3. het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen (proxy voting);
  4. ESG-integratie; integratie van duurzaamheidsinformatie in beleggingsprocessen.
  • 1. Het uitsluitingsbeleid

    Naast bedrijven die structureel de principes van het VN Global Compact schenden, willen wij ook niet beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie en distributie van controversiële wapens, tabak en bepaalde fossiele brandstoffen, zoals steenkolen, teerzanden, schalieolie en -gas en Arctische olie en gas. Ook sluiten we staatsobligaties uit van landen die het non-proliferatieverdrag of de mensenrechten schenden, of waar een hoge mate van corruptie heerst. Ook staatsbedrijven van deze landen sluiten we uit. Meer over het toetsen van deze criteria en de uitvoering van ons uitsluitingsbeleid vindt u in ons artikel ‘Screening & uitsluiting’.

  • 2. Engagement

    Er zijn verschillende instrumenten die wij als belegger gebruiken om onze invloed uit te oefenen op de ondernemingen waarin wij beleggen. Het aangaan van de dialoog, ofwel engagement, is 1 van de instrumenten die Centraal Beheer APF inzet om verandering in de bedrijfsvoering van ondernemingen in de beleggingsportefeuille te stimuleren. We nemen deel aan 2 engagementprogramma’s: normatief engagement en thematisch engagement.

    Normatief engagement houdt in dat we bedrijven aanspreken op mogelijke of dreigende schendingen van internationale normen. Hierbij staat het normenkader van Centraal Beheer APF centraal: het UN Global Compact, de OECD Guidelines for Multinational Enterprises en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Vaak in samenwerking met andere institutionele beleggers vragen we deze bedrijven hun gedrag te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan kan dit uiteindelijk leiden tot uitsluiting,

    Thematisch engagement houdt in dat we bedrijven aanspreken die hun prestaties (verder) kunnen verbeteren op bepaalde thema’s. Dat kunnen thema’s zijn als waterrisico’s, arbeidsvoorwaarden, klimaatverandering of toegang tot gezonde voeding. Voor deze thema’s gelden de eerder genoemde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als leidraad.

    Zo werken we door middel van engagement aan het verbeteren van het duurzame gedrag van ondernemingen en tegelijkertijd aan het vergroten van hun aandeelhouderswaarde. Meer over onze engagement activiteiten vindt u in ons artikel ‘Engagement’.

  • 3. Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen

    Naast het aangaan van de dialoog, maken we als actief aandeelhouder ook gebruik van ons stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen. We gebruiken hierbij het stembeleid van Achmea Investment Management dat goed aansluit op ons MVB beleid. Stemmen is een direct en effectief instrument om invloed uit te oefenen op de koers van beursgenoteerde ondernemingen. U kunt de rapportages van de beleggingsfondsen van Achmea Investment Management inzien en u kunt het stemgedrag van de beleggingsfondsen van Achmea Investment Management en het stemgedrag van Black Rock bekijken.

  • 4. ESG-integratie

    Wij nemen ESG-informatie (ofwel duurzaamheidsinformatie) mee in de beleggingsprocessen. Daarbij staat ESG voor Environmental, Social & Governance, ofwel milieu, maatschappij en goed bestuur. We zijn ervan overtuigd dat het inzichtelijk maken en meewegen van ESG-risico’s bijdraagt aan betere beleggingsbeslissingen. Risico’s en kansen zijn hierdoor beter te beoordelen.

We zijn transparant

Bij een goed MVB-beleid hoort transparantie. Jaarlijks stemmen we met de belanghebbendenorganen (BO’s) van onze kringen af of ons MVB-beleid naar wens is uitgevoerd en of het nog aansluit op de laatste ontwikkelingen. In ons MVB-halfjaarverslag rapporteren wij over de uitvoering van ons beleid en de manier waarop onze MVB-instrumenten worden ingezet Daarnaast ziet u hier hoe onze beleggingsfondsen presteren.

Samen staan we sterker

In juli 2019 ondertekende Centraal Beheer APF het IMVB-convenant. In dit convenant verplichten wij ons, samen met 72 andere Nederlandse pensioenfondsen, om de OESO-richtlijnen en de UN Guiding Priciples na te leven. Dat betekent dat wij in het beleggingsproces rekening moeten houden met samenleving en milieu. Samen vertegenwoordigen we in dit pact zo’n € 1.180 miljard aan belegd vermogen. Daarmee kunnen we een echte vuist maken. Een vuist die nodig is om ondernemingen ertoe te bewegen dat ze in hun bedrijfsvoering op een goede manier omgaan met de samenleving en het milieu. En uiteraard moet die vuist ook zorgen voor een grotere aandeelhouderswaarde. Zeker in het engagementtraject kan krachtenbundeling van institutionele beleggers het verschil maken, zo heeft de praktijk al verschillende keren uitgewezen. Het convenant is inmiddels afgelopen. De naleving is inmiddels verankerd in ons MVB beleid.

Lees ons volledige MVB-Beleid

Bekijk ons webinar over Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Wilt u weten hoe Centraal Beheer APF omgaat met het Maatschappelijk Verantwoord Beleggingsbeleid of wilt u weten welke MVB-instrumenten wij toepassen en impact maken door te beleggen in bedrijven die bijdragen aan een betere wereld? Bekijk dan de video van het webinar.